FANDOM


Lara Hölbling Matković je hrvatska spisateljica i prevoditeljica, rođena 1968. g. u Londonu.

Biografija Edit

Klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Godine 1992. diplomirala je engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nekoliko godina je radila u školi, na televiziji i u kazalištu. Sudjelovala je u organizaciji nekoliko kazališnih festivala za djecu i mlade (1997. – Nacionalni festival ASSITEJ-a Hrvatska, 1998., 2000. i 2002. Međunarodni festival »Mliječni zub«) te je bila producentica Zagrebačkih književnih razgovora i Pjesničkog festivala DHK. Prevodi kazališne drame (Stoppard, Auburn, McDonagh, Hare, LaBute, Thomas, Stephenson...), prozu (Tyler, Kingsolver, Steinbeck, Ephron), književno-teorijske tekstove (Mamet, Carlson, Pfister), popularno-znanstvene knjige (Shenk, Estés, Hite...) te dječju književnost.

Uređuje leksikografska izdanja i književnost za djecu i mlade te je dosad uredila više od 40 naslova u izdavačkim kućama Novi Liber, Algoritam i ArTresor naklada.

Autorica je knjige Moj prvi hrvatski rječnik: za djecu i odrasle, za koju je 2005. dobila nagradu »Kiklop« za najbolju dječju knjigu. Dobitnica je Godišnje nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca za 2006. za prijevod knjige Elizabetinska slika svijeta, objavljene u našem nizu Putokazi. Istaknuta je na Časnoj listi IBBY-a za 2010. godinu za prijevod dječjeg romana Kevina Henkesa Olivin ocean u izdanju Algoritma.

Od 1997. članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Od 2004. do 2012. godine bila je članica Upravnog odbora, od čega zadnje dvije godine u funkciji predsjednice DHKP-a. Članica je Međunarodnog odbora DHKP-a i predstavnica DHKP-a u Europskom savjetu književnoprevodilačkih udruga CEATL. Sudjeluje u radu Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije za poticanje čitanja. Suosnivačica je Galerije knjiga – udruge za poticanje čitanja, čija je i potpredsjednica.

Sinkronizacija Edit

Disney Edit

20th Century Fox Edit

  • "Roboti" - prijevod i adaptacija (2005.)
  • "Garfield" - prijevod dijaloga (2004.)

Ostalo Edit

  • "Mali Princ" - prijevod (HRT, verzija iz 2011.) (2019.)
  • "Teletubbiesi" - prijevod (6.-7. sezona) (2017.-2018.)
  • "David Attenborough: Čuda prirode" - prijevod (2016.)
  • "Madagaskar" - prijevod, adatpacija i stihovi dijaloga (2005.)
  • "Riba ribi grize rep" - prijevod, adaptacija i stihovi (2004.)
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.